Türkiye’de maden kazalarından sonra madencilere ulaşılamaması sebebiyle yaşanan can kayıpları TÜBİTAK ile Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu’nu (TKİ) harekete geçirdi.
TÜBİTAK kaza sonrası gerçekleştirilen arama-kurtarma çalışmalarında uzaktan kontrollü mobil robotlar geliştirdi. Robotlarla kazalara hızlı müdahale edilerek can kaybının en aza indirilmesi hedefleniyor.
Türkiye’de göçük, grizu patlaması, gaz zehirlenmesi, sel ve su baskını gibi sebeplere bağlı olarak yaşanan maden kazalarında 1941 yılından bu yana 4 bin kişi hayatını kaybetti. Bu kayıpların bir kısmı kazadan sonra hayatta kalan madencilere zamanında ulaşılamamasından kaynaklanıyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TÜBİTAK ile Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu arasında imzalanan projeyle arama-kurtarma sırasında yaşanan yaralanma, gaz zehirlenmesi gibi tehlikeli durumların ortadan kaldırılmasının amaçlandığını söyledi. Maden kazaları sonrası arama-kurtarma çalışmalarında, madenin ve galerilerin kazadan sonraki mevcut durumunun bilinememesinin kayıp riskini artırdığına işaret eden Bakan Ergün, “Arama-kurtarma ekipleri doğrudan madene girip muhtemel gaz sızıntısı tehlikesine karşın ellerindeki gaz dedektörleri ile ölçüm yapıyor. Ancak ölçülen gaz seviyesi tehlikeli değerlere ulaştığında arama-kurtarma ekibi kendini doğrudan tehlikenin içinde buluyor. Robotla müdahale ile bu risklerin en aza indirilmesi hedefleniyor.” dedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder